vereniging
bestuursbureau
scholen

Maand archief

Mieke & Linda

Juli 2019

Schoolreisje: Dierenrijk

Op dinsdag 2 juli was het dan eindelijk zover. We mochten met de gele gang op schoolreis naar Dierenrijk. Gelukkig was het vandaag niet zo heet en konden we genieten van alle dieren die zich nu goed lieten zien. Op de bordjes hebben we gelezen dat een ijsberenjong maar 500 gram weegt bij de geboorte, dat een kameel 100 liter water in één keer kan drinken en dat een bever wel 10 minuten onder water kan blijven. Verder hebben we gespeeld in de speeltuinen en lekker frietjes gegeten. Het was een fijne dag!

Deze diashow vereist JavaScript.

Juni 2019

Laatste kookles: Macaroni!!!!

Tijdens de laatste kookles hebben we macaroni gemaakt. We hebben zelf alle groenten gesneden. Dat was best veel werk. Daardoor kregen we een heerlijke saus. De pasta erdoor, geraspte kaas erbij en een stuk brood. Zo hebben we allemaal 2 borden heerlijke macaroni gegeten!

Waterpret

Wat doe je als het warm is en de rest van de gangen op schoolreis is???? WATERPRET MAKEN!!!!

Suikerfeest

Vandaag, dinsdag 4 juni, vierden veel kinderen van onze school het suikerfeest. In de Plusgroep waren vandaag daarom maar 4 kinderen. Wat doe je dan? We hebben boodschappen gedaan, koekjes gebakken en versierd, geknutseld en een ijsje gegeten. Het was erg gezellig. Tijdens het koekjesbakken werd het een gezellige rommel.

De CITO toetsen zijn klaar!!!

Vandaag was er lekker taart in de Plusgroep om te vieren dat de CITO toetsen klaar zijn, dat er hard is gewerkt én dat de kinderen in de klas zo mooi vooruit zijn gegaan. Dat hebben we samen met juf Mieke, juf Linda en juf Denise gevierd!

Vaderdag

We zijn al flink aan het knutselen geweest. Ssssst……..

Wetenschap en Techniek: Chemie-proef

“Wie knoeide poeder X?

Op maandag 3 juni hebben we een chemie proef gedaan. We moesten uitzoeken welke juf/meester het witte poeder in de keuken had geknoeid. We kregen 4 witte poeders: poedersuiker, custard, aardappelzetmeel en bakpoeder. Ook kregen we een zakje met poeder X. We maakten van alle poeders 3 hoopjes. Bij elk hoopje deden we water, azijn en betadine. Sommige poeders werden geel, sommige poeders werden hard en sommige poeders gingen bruisen!!! Uiteindelijk hebben we de hoopjes van poeder X met de rest van de hoopjes vergeleken en ontdekt dat er aardappelzetmeel in de keuken was geknoeid. Er werd serieus, geconcentreerd en in goed overleg samen gewerkt. Topklas!!!

Deze diashow vereist JavaScript.

Mei 2019

Wetenschap & Techniek: proef “zelf verf maken

Op maandag 27 mei hebben we in de klas zelf verf gemaakt. We maakten 2 soorten: de 1e met meel, water, afwasmiddel en kleurstof en de 2e met behangplak, afwasmiddel en kleurstof. We hebben ontdekt dat het maken van verf het beste gaat met bloem.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ontspannen in het bos

Lekker samen spelen en rennen in het bos. Hoe fijn is het als de school vlakbij zo’n mooi natuurgebied staat!!

Creatief met scheerschuim en ecoline

We zijn een les bezig geweest met het zelf marmeren van papier. Eerst koezen we kleuren ecoline om op het scheerschuim te druppelen. Daarna een beetje mengen en papier er bovenop drukken. Even opdrogen en ….klaar! Mooi he?!

Deze diashow vereist JavaScript.

Creatief met wol

In de klas hebben we op papieren borden bloemen geweven. Wat zijn ze mooi geworden! Ze hebben een mooie plaats gekregen in de gang bij IB/RT.

Museum Bevrijdende Vleugels

Op woensdag 15 mei zijn we met de Plusgroep naar het museum Bevrijdende Vleugels geweest. Juf Mieke kwam speciaal naar school, zodat ze ook mee kon. We hebben van alles gehoord en gezien over WOII. Een aantal dingen wisten we al door onze onderzoeksvragen op school, maar een aantal dingen waren nieuw. Het was een leerzaam bezoek. In de klas hebben we bij de foto’s zelf teksten bedacht en uitgetypt. De collage hangt in de klas. Ook alle onderzoeksvragen zijn klaar. Het thema WOII is hierbij klaar.

Deze diashow vereist JavaScript.

Schoolkamp

Van woensdag 8 t/m vrijdag 10 mei zijn de schoolverlaters op kamp geweest. Qamar en Akasya van onze groep, gingen ook mee. Het was in het begin wel spannend, maar uiteindelijk ook erg leuk. Ze hebben laten zien dat ze dappere meiden zien die al heel veel durven. Super trotse juffen!!!

Wetenschap en Techniek

We hebben tijdens de W&T les uitgezocht of je potlood ook zonder gum uit kunt gummen. We hebben ontdekt dat dit een beetje lukt met een stukje bruin brood, omdat hier gluten in zitten waar het grafiet van een potlood aan vast plakt (net als bij je gum)

Lente-knutselen

April 2019

De tweede wereldoorlog

Nadat we klaar waren met De Gouden Eeuw, zijn we begonnen aan het thema “de tweede wereldoorlog”. We hebben al van alles gehoord, gezien en gelezen over Hitler en Anne Frank. Deze week (week van 8 april) hebben we ook onderzoeksvragen bedacht over WOII. Net zoals bij het thema ‘de ruimte’ gaan we weer aan de slag met deze onderzoeksvragen. Op de foto’s kun je alle onderzoeksvragen lezen. Ook hebben we van juf Jacky een bouwpakket gekregen van Het Achterhuis. Nu kunnen we in de klas het huis, waar Anne Frank tijdens de oorlog onder gedoken heeft gezeten, nabouwen!

Samen werken in de schooltuin

Vandaag hebben we ons deel van de schooltuin schoon gemaakt. We hadden de taken goed verdeeld: een aantal kinderen harkten de bladeren bij elkaar, één groepje stopte de bladeren in de groenbak en de rest schoffelde daarna tussen de plantjes. Er is hard gewerkt en goed samen gewerkt.

Verkeersexamen

Op donderdag 4 april deden alle schoolverlaters het verkeersexamen. Akasya en Qamar van de Plusgroep zijn schoolverlaters en deden ook mee. Ze hadden er hard voor geleerd en goed geoefend en…..Akasya en Qamar zijn GESLAAGD!!!!! Heel knap gedaan van deze twee dames.

Koken: hamburgers bakken

Op donderdag 4 april was het weer zover. De klas mocht koken met juf Mieke. Eerst werden de groenten voor op het broodje gesneden en daarna zijn er heerlijke hamburgers gebakken. Die hebben de kinderen daarna smakelijk opgegeten. Mmmmmmmm

Hoera het is LENTE!!

In de klas wordt het ook langzaam lente. Dat is op onze ramen goed te zien aan alle vrolijke takken en insecten die we erop hebben geknutseld.

Buitenlesdag – dinsdag 2 april

Vandaag deden we mee aan de Buitenlesdag van het IVN en Jantje Beton. We kregen buiten een taalles over rijmen. Daarbij moesten we heen en weer rennen, samenwerken en nadenken over rijmwoorden. Iedereen deed actief mee en werkte hard. We hebben daarom afgesloten met een leuk spel.

Deze diashow vereist JavaScript.

Maart 2019

Ik eet het beter

Ook dit jaar hebben we een smaakles van ik eet het beter gedaan. De les gingen over “de tong”. We hebben geleerd over zoet, zout, zuur, bitter en umami. Om iets echt goed te kunnen proeven, is het belangrijk je ogen dicht te doen en je te concentreren op je mond. We hebben verschillende smaken los en door elkaar geproefd en ontdekt dat iets dan ineens heel anders kan smaken.

Respect

De afgelopen 2 weken zijn we in de klas bezig geweest met het woord “respect”. De kinderen hebben nagedacht over het woord respect en hoe het past bij wat wij op school belangrijk vinden. Eerst is er in groepjes gewerkt er daarna hebben we van d belangrijkste dingen een mindmap van de klas gemaakt.

Week van de lentekriebels

Van maandag 18 t/m vrijdag 22 maart was het de week van de lentekriebels. In de Plusgroep hebben de kinderen aangegeven dat ze graag meer wilden weten over “baby’s en verliefd”. Het waren mooie lessen waarin we open en eerlijk samen hebben gepraat over verliefd zijn en hoe baby’s worden gemaakt en geboren.

Carnaval

Op vrijdag 1 maart hebben we met de hele school carnaval gevierd. Met de plusgroep hebben we gedanst op het nummer “knol power song”. Dat ging heel goed. Juf Linda kwam vrijdag met Iris op school kijken en danste ook mee. Op woensdag mochten we met raar haar naar school. In de klas hebben we samen onze hoofden nog gekker versierd door er mutsen en pruiken op te zetten. Ook maakte de juf bij wie dat wilde gekleurde haren.

Februari 2019

Rekenen: tellen over het tiental

Bij de rekenles hebben we geoefend met het terug tellen van 100 t/m 0. Daarbij is de sprong over het tiental soms lastig (91-90-89 of 61-60-59) Om dit te oefenen hebben we over een groot “ganzenbord” achteruit gelopen”. De cijfers op de blaadjes hielpen bij het tellen. Daarna lukte het bij sommige kinderen ook al uit het hoofd!!!

PBS: IK ruim mijn spullen en prullen op

Elke week oefenen we met een gedragsregel. Dit doen we in de school en op het plein. Deze week is de regel “ik ruim mijn spullen en prullen op”. Vandaag hebben we besproken hoe de woorden RESPECT, VERANTWOORDELIJKHEID, VEILIGHEID daarbij passen. Ook hebben we besproken waarom deze regel zo belangrijk is. Daarna hebben we onze laadjes maar eens héééél goed opgeruimd 😉

Afsluiting project Ruimte

Afgelopen donderdagavond 21 februari was de afsluiting van het schoolproject over de ruimte. Een aantal weken hebben we met de klas hard gewerkt aan het beantwoorden van allerlei onderzoeksvragen, opdrachten en het ontwerpen van een ruimtevoertuig. Ook hebben we ruimte koekjes gebakken en versierd om uit te delen tijdens de afsluiting. Juf Linda, juf Mieke en de klas zijn ook erg TROTS op het resultaat. Wat waren er veel kinderen met hun familie om in alle klassen te kijken! Onze groep kreeg veel complimenten voor alles wat er te zien was. Halverwege de avond waren de koekjes al op!!!

Deze diashow vereist JavaScript.

Bezoek Van Abbemuseum

Op dinsdag 12 februari zijn de groepen geel 1 en geel 2 met de bus naar het Van Abbemuseum geweest. Onze groep kreeg een rondleiding van Annebel Kuperus. Dat was heel leuk en leerzaam. We begonnen in een soort mandje van kussens. Ook hebben we allerlei kunst bekeken en daar samen over nagedacht. Ik was heel trots op hoe de kinderen van de Plusgroep zich hebben gedragen, meegedacht en vragen hebben gesteld.

Project: De Ruimte

We zijn in de klas al op allerlei manieren bezig geweest met het project. Zo hebben we:
– een ruimte ABC gemaakt
– van rietjes een raket gebouwd
– redenen bedacht waarom kinderen wel de ruimte in mogen
– een woordweb over de ruimte gemaakt

Ook hebben we bedacht waar we tijdens het project meer over willen leren. Hier hebben we vragen bij bedacht. We gaan in groepjes met deze vragen aan het werk.

De groepsopdracht over de ruimte

Ontwerp een ruimtevoertuig dat voort kan bewegen en bedenk hoe je hem heel op de planeet krijgt. Of het ons gaat lukken? Wij denken van wel!!! Kom je bij de afsluiting van het project naar ons ontwerp kijken?

Januari 2019

Project: De Ruimte

Op dinsdag 29 januari zijn we begonnen met het project “de ruimte”. Er was een Ufo op het schoolplein geland…… Marwan mocht er iet over vertellen.

De Blokpuzzel

We zijn in de Plusgroep een aantal lessen bezig geweest met het ontwerpen van een Blokpuzzel. Eerst hebben alle kinderen zelf een vorm met blokken bedacht. Daarna hebben ze de “beste” van elk groepje gekozen. Dit bouwwerk is vervolgens in stukken verdeeld en met behulp van een foto van het bouwwerk weer in elkaar gezet. Zo hebben we 3 blokpuzzels gemaakt.

Knutselen met het thema winter

Na de kerstvakantie hebben we alweer een aantal leuke teken en knutselopdrachten gehad. Zo hebben we pinguïns en vogels getekend. Ook hebben we sneeuwpoppen en skiërs geknutseld. Het ziet er daardoor achterin de klas heel gezellig uit.

Gelukkig nieuwjaar!!!!

De plusgroep wenst iedereen een mooi, gelukkig en gezond 2019!

December 2018

Kerst

De kerstviering was weer heel gezellig. Er was ook een echt schoolkoor met kinderen uit allerlei groepen die samen met juf Audrey op het podium liedjes hebben gezongen.We hebben met de hele school een kerst-circuit gedaan. Ook hadden alle kinderen lekkere hapjes gemaakt. Die hebben we met z’n allen in de klas opgegeten.

Proefje: Kan ik een ballon opblazen in een fles?

We hebben ontdekt dat dit alleen lukt als je een gaatje in de bodem van de fles maakt. Om ons heen is namelijk overal lucht. In een fles zit ook lucht. Als je een ballon opblaast in een fles en je dus extra lucht in de fles wil stoppen, moet de lucht die al in de fles zit er eerst uit. Die lucht ontsnapt via het gaatje. Irona kon dat heel knap uitleggen!!!

Trots op de plusgroep. Dat vieren we samen

Juf Mieke heeft bij de kinderen de leestoetsen afgenomen: AVI (tekstlezen) en DMT (woordlezen) Daar was juf Mieke heeeeeeeel lang mee bezig, omdat bijna álle kinderen doorgetoetst moesten worden!!!! Sommige kinderen zijn de afgelopen 6 maanden niet 1, niet 2, maar zelfs 3(!!!!) AVI’s vooruit gegaan. Om te laten zien hoe blij en trots wij op deze knappe kinderen zijn, hebben de juffen op slagroomtaart getrakteerd. Mmmmmmmm

O denneboom, o denneboom….

We hebben samen de klas versierd. Laat de kerst maar komen!!!!

Sinterklaas: surprise

Vanmorgen hebben we eerst Sinterklaas ontvangen in de aula. In de klas hebben we het suprise-spel gespeeld. Iedereen had zijn best gedaan op een surpise + gedicht + cadeau. Na de pauze hebben we nog wat andere leuke dingen gedaan. Het was een gezellige dag.

Deze diashow vereist JavaScript.

Pepernoten-letters bakken

Op dinsdag 4 december hebben we pepernoten-letters gebakken. Eerst hebben we het recept gelezen. Daarna hebben we in groepjes zelf deeg gemaakt. Van de pepernoten hebben we letters gemaakt. Ze waren erg lekkerrrrrrr!!!

Handvaardigheid

We hebben mooie pietjes van pompons geknutseld.

Taal: het rijm circuit

We hebben een paar lessen gewerkt over “rijmen”. Dat komt goed van pas, bij het schrijven van een sinterklaasgedicht. Vandaag hebben we in 2-tallen een rijmcircuit gedaan:
– rijm memory
– rijm dobbelstenen: zelf een rijmwoord verzinnen
– rijm kwartet: de rijmwoorden opschrijven
– rijmwoorden bij elkaar zoeken
– rijmzinnen bij elkaar zoeken
Er werd hard gewerkt en héél goed samengewerkt.

Wetenschap en techniek: Ontwerpen in de klas: van vlot naar boot

Vandaag hebben we getest hoe we een vel aluminiumfolie met knikkers erop kunnen laten drijven. Eerst hebben we bekeken wat er gebeurt als we het aluminiumfolie plat laten (als een vlot). We ontdekten dat de folie snel zinkt door de knikkers. Daarna hebben we ontwerpen gemaakt waarvan we dachten dat er veel knikkers op zouden kunnen liggen én het folie zou blijven drijven. We hebben na veel uitproberen het volgende ontdekt:

Een vel aluminiumfolie blijft goed drijven als je er een boot van maakt. De boot moet aan de volgende eisen voldoen:
– een hoge rand
– platte onderkant
– de knikkers moeten over de bodem worden verdeeld

November

Wetenschap en techniek:

– Het Pepernotenonderzoek

We hebben 5 merken pepernoten geproefd, geroken en besproken. Daarna gaven we ze een punt van 1 tot 5. De pepernoot met de meeste punten was de winnaar. Dat waren de kruidnoten van Albert Heijn. De taaitaainoten van de Lidl kwamen op de 2e plaats. Bolletje werd 3e. Op de 4e plaats de kruidnoten van Lidl. De minst lekkere vonden we de kruidnoten met minder suiker, ook van Lidl. We kregen bezoek van de mensen van Techniektalent en een fotograaf van het ED. Die proefden ijverig mee en vonden het een hele mooie les. Wij vonden het vooral lekker 🙂

– Het probleem van de kleine pakjes

Piet heeft een probleem. Als hij pakjes rond moet brengen, wiebelen alle kleine pakjes altijd naar onder in de zak. Wij hebben in de klas gezien dat dit met lego en duplo ook zo werk. Hoe komt Piet nu op een handige manier bij die kleine pakjes? We hebben eerst samen nagedacht over het probleem, vragen opgeschreven en bedacht aan welke eisen ons ontwerp moet voldoen. Daarna zijn we met allerlei materialen aan de slag gegaan. Zo bedacht Marwan iets met magneten, Amine bedacht een pakjes schep, Nerous maakte een pakjes grijper met een haak,  Selicha maakte een grote pakjes knijper en zo werden er in de klas nog meer knappe dingen bedacht. We hebben het probleem van Piet goed opgelost!

Schoen zetten

Woensdag 26 december hebben we onze (gym)schoen gezet. De volgende dag zat er allerlei lekkers in!

Rots en Water

Op woensdag 14 november hebben we met de klas de rots en watertraining afgesloten. We hebben nog wat spelletjes herhaald waarbij het belangrijk was om samen te werken, een goede focus te hebben en rekening te houden met elkaar. We mochten op een speciaal plankje schrijven wat we hadden geleerd en deze versieren. Daarna mochten we het om de beurt door midden slaan. Dat lukte bij iedereen. Alle kinderen kregen een mooi diploma. De juf is TROTS!

Blue bots

Bij de les wetenschap en techniek zijn we bezig geweest met het programmeren van de blue bots. Om de beurt mocht een leerling een omschrijving voorlezen en op het vel op de grond het antwoord opzoeken. Daarna werd de blue bot geprogrammeerd om van de start naar het antwoord te lopen. Dat ging heel goed!

Naar het bos

Juf Reggy moet voor haar opleiding allerlei opdrachten doen. Voor één van de opdrachten gingen we naar het bos. Daar hebben we van allerlei spulletjes gezocht om een herfstkrans van te maken. Het was leuk, maar ook spannend. We hebben ontdekt dat niet iedereen van de loslopende hondjes houdt!

In de Plusgroep zijn we hard aan het werk geweest met GLOW. We hadden als opdracht een plafond van China te maken met als thema ‘macht en rijkdom’. We hebben draken, dollar tekens, de chinese vlag en de zon gemaakt.

Oktober

Clusteractiviteit

De komende weken zijn er op vrijdag clusteractiviteiten in Unit Geel. Vrijdag 26 oktober was de eerste keer en juf Mieke heeft toen herfstsoep gemaakt. Het snijden van alle groenten was een hele klus, maar…..de soep smaakte HEERLIJK!!!!!

Op een grote paddestoel…..

In de klas hebben de kinderen hard gewerkt aan deze mooie paddestoelen. Het was een hele klus om al die rolletjes te maken, maar het resultaat is dan ook prachtig!

Juf Mieke is oma geworden!!!

Juf Mieke is op 19 september oma geworden van een tweeling: Julie en Suzie. Daarom hebben we haar  in het zonnetje gezet. We hadden een mooie schort voor haar geknutseld, omdat ze regelmatig op donderdag met de klas kookt. En we hebben juf Mieke een “ik logeer bij oma pakket” cadeau gedaan.

Kinderboekenweek 2018

Het Thema van de kinderboekenweek van dit jaar is “Kom erbij”.  De plusgroep verzorgde de opening van de kinderboekenweek. We hebben het prentenboek “wil jij mijn vriendje zijn?” uitgespeeld. Ook hebben we voor de afsluiting een mooie poster gemaakt waarop staat wat we hebben gedaan.

 

In de klas hebben we ook aan het thema gewerkt. We hebben:

– elfjes en naamdichten  gemaakt

– proefjes gedaan

– samengewerkt

– veel gelezen

– het vriendenspel gespeeld

 

– voor de hele school pannenkoeken gebakken
Omdat het thema ook over vriendschap ging, wilden we al onze vrienden van school trakteren op een pannenkoek. We hebben een brief geschreven om voor te lezen in de klassen, uitgerekend hoeveel kinderen er samen op school zitten en hoeveel beslag we nodig hebben om te bakken, schaaltjes voor de pannenkoeken gevouwen en de pannenkoeken uitgedeeld. Iedereen vond het een erg lekkere en leuke verrassing.

September

De regenmeter

We hebben het in de klas gehad over “waar komt regen vandaan”. Tijdens de les handvaardigheid hebben we daarna een regenmeter geknutseld. Nu maar hopen dat het gaat regenen!

Proefjes

In de klas doen we regelmatig proefjes. Laatst hebben we deze 2 vragen met behulp van proefjes opgelost:

1 Kun je een ballon doorprikken zonder dat hij stuk gaat? Ja!
2. Kun je een geest uit een fles toveren? Ja!

Hoe dat eruit ziet kun je op de foto’s zien. Hoe we het hebben gedaan? Vraag dat maar aan 1 van de kinderen van de plusgroep!

Augustus

Samen koken

Dit schooljaar gaan we vaker koken. Nu we een kookkar hebben, kan dat heel gemakkelijk in de klas. We proberen elke drie weken een keer iets lekkers te maken. Op donderdag 23 augustus zijn we begonnen. We hebben alle lessen rondom het thema koken gedaan: recepten gezocht op de computer en deze gelezen en besproken, een boodschappenlijst gemaakt, berekend wat we nodig hebben, boodschappen gedaan en uiteindelijk heerlijke wraps met gehakt gemaakt. Dat was smullen!!! De recepten bewaren we in een mapje, zodat we een kookboekje kunnen maken.

1e Keer werken met de laptops

We hebben in de eerste week meteen gewerkt op de nieuwe laptops. Wat was iedereen enthousiast. Juf Reggy had een mooi stappenplan voor alle kinderen gemaakt, zodat ze een volgende keer zelf in kunnen loggen. En dat iedereen een eigen koptelefoon had, werkte ook fijn (voor de oren van de juf…)

Rekenspelletjes

We hebben vandaag erbij sommen gemaakt door te gooien met 2 dobbelstenen. We werkten in 2 tallen en probeerden met de goede antwoorden vakjes te vullen. Diegene met de meeste vakjes was de winnaar!

Een fijne start

De afgelopen week zijn we rustig opgestart. We hebben allerlei spelletjes en opdrachten gedaan om elkaar beter te leren kennen. Ook zijn we naar de bieb geweest en hebben we mooie boekenleggers geknutseld.

Ook hebben alle kinderen nagedacht over:
– school is belangrijk omdat….
– in onze klas is het elke dag….
– wat wil je dat de juffen doen om jou te helpen dit jaar…
– wat heb je nodig om te kunnen leren dit jaar…
– wat wil je leren dit jaar..
– hoe zorgen we er voor dat alles in de klas prettig verloopt…
Veel kinderen schreven op dat ze het belangrijk vinden dat het leuk en gezellig is in de klas. Omdat er ook werd bedacht dat samenwerken, aardig doen en je best doen belangrijk zijn, gaat het met die fijne klas vast goed komen!

 

De Plusgroep

Dit schooljaar zijn er twee nieuwe leerlingen in de Plusgroep: Mustafa en Selicha. We gaan er samen voor zorgen dat ze zich snel thuis voelen in onze groep. Gelukkig zaten ze al bij ons op school en is niet alles nieuw. Op de foto staan alle kinderen die in de Plusgroep zitten.

Welkom terug op school

Het schooljaar is weer begonnen! Hopelijk heeft iedereen een fijne vakantie gehad. We gaan er samen een fijn schooljaar van maken, met z’n allen op één locatie!