Juli

Schoolverlaters

Dit zijn onze schoolverlaters. We gaan ze missen!!!

Amine, Marwan, Irona en Nerous

Surprise-pensioen-feest juf Mieke

Op vrijdag 3 juli zat de plusklas voor de laatste keer met z’n allen bij elkaar. Het was ook meteen de laatste dag voor juf Mieke met alle kinderen in de plusgroep, want volgend schooljaar is juf Mieke met pensioen! Alle reden om haar te verrassen met een pensioen-feestje. Juf Linda was er ook samen met Iris. We hebben een kahoot gespeeld om te kijken wie juf Mieke het beste kent. Daarnaast hadden alle kinderen een cadeautje meegenomen. Ook hadden we voor juf Mieke een stoel versierd waarin ze tijdens haar pensioen van de zon kan genieten. ’s Middags heeft juf Mieke de klas verrast met een heerlijke lunch. Het was een topdag!

Deze diashow vereist JavaScript.

Surprise babyshower juf Linda

Na de grote rekendag wilde juf Linda de klas verrassen met wat leuke baby-activiteiten. Maar in plaats daarvan moest ze de klas verlaten en werd even later door juf Mieke en de klas verrast met een baby-shower. Wat was het gezellig! Alle kinderen hadden een cadeautje meegenomen en er was wat lekkers te eten en te drinken. Juf Linda vond het geweldig!!!!

De grote rekendag

Woensdag 1 juli was het Grote Rekendag. Wij hebben in de ochtend allerlei rekenactiviteiten rondom getallen gedaan in de klas. Zo hebben we een nieuwsbericht bekeken waarin geen getallen stonden en waar we zelf getallen bij hebben bedacht. We hebben het cijferschrift uit andere culturen bekeken, een tafeldoolfhof gemaakt en gesproken over getallen waar je een bepaald gevoel bij krijgt. Het was een leuke rekendag!

Juni

Vaderdag

Voor vaderdag hebben we een kookboek gemaakt. Alle kinderen hebben een recept bedacht dat hun vader het lekkerste vindt. Alle recepten hebben we samen in een mooi boekje gestopt. We zijn erg trots op het resultaat!

Een gymles met waterspuit

Omdat het vandaag heel warm zou worden en we buiten zouden gymen, hadden de kinderen de opdracht gekregen badkleding/reservekleding mee te nemen en iets om water mee te spuiten. Ze hebben zicht tijdens de gymles buiten prima vermaakt met het elkaar nat spuiten en water over zichzelf heen gooien. Het was een heerlijk verkoelende gymles.

Proefje Faqta: de ogentest

Bij Faqta werken we aan het Natuur&Techniek thema “hoor ik dat goed?” Het gaat over de zintuigen; hoe deze werken en samenwerken. In het doeboek stond een proef waarmee we onze ogen konden testen. Dat was erg leuk. We ontdekten dat sommige kinderen hele goede ogen hebben, of juist mét hun bril net zo goed kunnen zien als iemand met hele goede ogen. Ook ontdekten we dat je ene oog soms beter kan zien dan de andere.

Koken

Het was weer tijd om samen te koken. De klas mocht beslissen wat er werd gemaakt. Het werden zelfgemaakte kipnuggets. I.v.m. het corona virus hebben maar een paar kinderen geholpen. Selicha en Rabi waren chef-pan en hebben alles mooi bruingebakken. Mustafa heeft zorgde voor stukjes komkommer en paprika. Het smaakte heerlijk en alles werd met plezier opgegeten!!

Tutor lezen

In de plusgroep zitten veel kinderen die AVI plus al hebben behaald. Omdat er in de klas veel verschillende niveaus zijn, begeleiden sommige schoolverlaters 2x per week een klasgenoot tijdens de leesles. En dat doen ze super!!! Op de voorgrond zie je Irona die Cindy helpt. Helemaal achterin de klas helpt Nerous Dima bij het lezen.

Mei 2020

Knutselen

Na terugkeer op school werd het tijd voor nieuwe dingen voor op de muur. Deze leuke vlinders hebben de kinderen bij juf Mieke geknutseld.

Welkom terug op school!!

Na 8 weken thuisblijven, mochten we maandag 11-5 eindelijk weer naar school. Wat was het fijn iedereen weer te zien en samen bezig te zijn. Het vele handen wassen, tafels poetsen en 1,5 meter afstand houden van de juf was wel even wennen. Maar de eerste week zit erop en het is heel goed gegaan. Op de foto’s zie je het spel dat we maandag 11-5 hebben gedaan: Zoek iemand die. Zo hebben we via het spel ontdekt wat iedereen de afgelopen weken heeft gedaan.

April 2020

Mooi gedicht

Vandaag hebben een aantal kinderen een elfje/gedicht gemaakt. Dit was een opdracht bij begrijpend lezen over 4 en 5 mei.

Gedicht van Nerous:

oorlog

waarom oorlog

ik wil vrede

wij kunnen alles doorstaan

Gedicht van Dima:

mijn school

en vrienden

ik mis jullie allemaal

kusjes

Gedicht van Amine

De

Bevrijdingdag word

Elke jaar gehouden

Dan is het belangrijk

Dag

Er wordt ook gezellig thuis gebakken

Thijme stuurde leuke foto’s van de kaneelbroodjes die hij dit weekend zelf had gemaakt. En we hebben begrepen dat ze erg lekker waren!!!

Het thuiswerken gaat nog even door…..

De afgelopen 5 weken hebben alle kinderen en leerkrachten thuis gewerkt. De eerste 3 weken met vooraf opgegeven taken en werkbladen. De afgelopen 2 weken hebben we gewerkt via google classroom. Intussen zijn we daar al goed aan gewend en zien we dat er thuis hard wordt gewerkt! Afgelopen woensdag hadden we een gesprek met de klas via google Hangouts Meet. Zo konden we elkaar even zien en spreken. Het was heel gezellig!!!

Mooie kleurplaten

Van Cindy kregen we foto’s van kleurplaten die heeeeeel mooi in zijn gekleurd.

Verjaardag Dima

Begin  april was Dima jarig. We hebben haar een leuke verjaardagskaart gestuurd. We kregen wat foto’s van de jarige doorgestuurd. Ondanks de Corona Crisis heeft Dima toch haar verjaardag kunnen vieren. Wat een lekkere taart en wat zag ze er mooi uit!!!

Maart 2020

De thuiswerk-challenge

De thuiswerkplek van Dima

De thuiswerkplek van Amine & Marwan

De thuiswerkplek van Nerous

De thuiswerkplek van Rabi

De thuiswerkplek van Cindy

De thuiswerkplek van Thijme

De thuiswerkplek van Kelsey

De thuiswerkplek van Irona en Selicha

De thuiswerkchallenge. Doe je mee????

Coronavirus & thuiswerken

Sinds een week zijn alle scholen gesloten en werken we allemaal thuis. Zo zien de werkplekken van juf Mieke en juf Linda eruit:

Beloning & feest

In de klas sparen we samen voor leuke beloningen. Deze keer hadden we genoeg plusjes gespaard om een middag film te kijken met lekkere dingen. Vrijdag de 13e was het zover. Omdat juf Mieke haar verjaardag vierde en Amine&Marwan ook jarig waren, hebben we de hele dag leuke dingen gedaan. Het was verder toch al een bijzondere week omdat door het Corona Virus veel klassen thuis waren of maar weinig kinderen aanwezig waren. Onze klas was gelukkig wel compleet. We hebben genoten van al het lekkers, de film en de gezelligheid.

Koken

Op donderdag 5 maart hebben we weer gekookt. Deze keer hebben we lekkere verse tomatensoep gemaakt. Hij was heerlijk!

Februari 2020

Carnaval

Vrijdag 21 februari vierden we carnaval met de hele school. Van tevoren hadden de meiden van onze klas heel hard geoefend op een gave dans op het nummer “Policeman”. De dag begon in de hal. Eerst werd de raad van elf voorgesteld. Namens onze klas zat Rabi daarin. Daarna reed de prinses een ronde door de zaal in een mooie carnavals-kar. Nerous uit onze groep, mocht dit jaar prinses zijn. En wat deed ze dat goed!!! Daarna keken we naar alle optredens die door alle klassen waren voorbereid. Wij waren als eerste aan de beurt. Helaas hebben we niet gewonnen. Ook de juffen en meester deden een dans. Na de pauze hebben alle kinderen met een stempelkaart rondgelopen om van alles te doen: spelletjes, quiz, stoelendans, schminken en nog veel meer. Aan het einde van de ochtend was er ranja en chips. Het was een hele fijne dag!

Bezoek aan De ontdekfabriek

Op woensdag 19 februari zijn we met de groep naar “de Ontdekfabriek” op Strijp S geweest. Juf Helma, meneer Hans en juf Mieke reden met de auto. De Ontdekfabriek is heel groot en je kunt er heel veel activiteiten doen.
Daar aangekomen kregen we eerst een film te zien over een meisje dat van Nederland naar Afrika was verhuisd. Zij had bedacht om een bakfiets te maken.
Wij gingen met de groep ook een bakfiets maken maar dan van piepschuim. Er stond materiaal klaar en iedereen kreeg een stappenplan. Natuurlijk was er ook een voorbeeld. We mochten ook werken met een electrische piepschuimsnijder en grote kolomboor. Het ging erg goed en we hebben allemaal een mooie bakfiets gemaakt.
Hierna hadden we pauze en konden we ons fruit en drinken pakken.
Na de pauze gingen we in 3 groepjes filmpjes maken m.b.v. een “green screen”. Het was best moeilijk om in korte tijd iets te bedenken en ook nog goed uit te voeren. Toch is het gelukt en het was heel leuk om te doen. Aan het einde van de ochtend gingen we weer naar school en mochten we naar huis.

Deze diashow vereist JavaScript.

Schoolproject: Klimaat, hoezo?

Het ontdekken van het thema

Tijdens de lessen van Faqta hebben we gewerkt met het thema “klimaat, hoezo?”. Om erachter te komen waarover we zouden gaan werken tijdens het schoolproject, hebben we buiten in het bos een speurtocht gedaan. De kinderen wisten alle antwoorden! Super knap.

Werken aan de onderzoeksvraag

Nadat we de lessen van Faqta klaar hadden, hebben we samen bedacht over welk onderwerp we nog meer wilden leren/weten. We kozen voor de bedreigde dieren.

De onderzoeksvraag:

Eerst hebben we samen een lijst gemaakt van bedreigde dieren. We hebben er 11 uitgekozen en verdeeld om aan te werken. We hebben opgezocht waar de dieren leven, wat ze eten, hoeveel er nog zijn, waardoor ze worden bedreigd en hoe we ze kunnen helpen. Iedereen heeft zijn eigen verhaal zelf uitgetypt en daar plaatjes bij gezocht. Voor de afsluiting van het project hebben we ook nog borden gemaakt waarop goed te zien is wat de grootste bedreiging is van de dieren en hoe erg het voor deze dieren is.

We zijn ook nog creatief bezig geweest. We hebben van plastic flessen vissen gemaakt met daarbij een bord “STOP de plastic soep”. Ook hebben we maskers van bedreigde dieren getekend. Daar kon je tijdens de afsluiting mee op de foto.

Deze diashow vereist JavaScript.

Januari 2020

Lessen van de culturele ladekast

We hebben de afgelopen 2 weken 3 lessen gehad van juf Marjan. De opdracht sloot aan bij het thema van FAQTA: ridders en monniken. In les 1 hebben we besproken dat families vroeger een familiewapen hadden. Daarop stond een afbeelding van een ding of dier waaraan je een familie kon herkennen. In deze les hebben we zelf een familiewapen ontworpen. In les 2 en les 3 hebben we het wapen uit linoleum gesneden en met verf afdrukken gemaakt. Het resultaat is prachtig!!!

Winter knutsels

Omdat alle herfsttekeningen van de muren af zijn, was het tijd om nieuwe dingen te knutselen. We hebben sneeuwklokjes gevouwen en via een stappenplan een pinguïn getekend.

Bezoek aan het Van Abbe museum

Op dinsdag 14 januari zijn we naar het van Abbe museum geweest. We hebben allerlei kunstwerken bekeken en besproken. Ook hebben we een deel van een kunstwerk nagetekend en een mooie wens voor de wereld bedacht.

Faqta: Linzensoep koken

Eén van de doeboek opdrachten bij het thema Ridders en Monniken van FAQTA was: maak linzensoep. We hebben het recept gevolgd en de soep is goed gelukt! Zowel de Plusgroep, als een aantal collega’s heeft de soep lekker opgegeten.

Nieuwjaar

Wij wensen iedereen een mooi 2020!!!!

December

Kerst in de klas

Vandaag hebben we de klas helemaal gezellig gemaakt met lampjes en een prachtige boom! Mustafa heeft ook zichzelf mooi versierd 🙂

Surprise

Op 5 december hebben wij in de klas Sinterklaas gevierd. Iedereen had zijn best gedaan op een leuke surprise en gedicht. Enthousiast werden alle pakjes open gemaakt. Iedereen is weer goed verwend. Het was een gezellige Sinterklaasviering!

Deze diashow vereist JavaScript.

Pietenchallenge

In de klas hebben wij meegedaan aan de pietenchallenge. De opdracht was om een trein met zoveel mogelijk pietjes óf de mooiste pietjes te knutselen. We zijn heel trots op het resultaat!

November 2019

Pakjeswedstrijd

De afgelopen weken hebben we ingepakte dozen mee naar school genomen. Vrijdag 29 november was het dan eindelijk zover! Irona en Mustafa bouwden namens onze klas een hele hoge toren. Helaas wonnen we niet. Juf Mieke had als troostprijs een lekker zakje pepernoten.

De voorleeswedstrijd

Dinsdag 26 november heeft Amine in de klas de voorronde van de voorleeswedstrijd gewonnen. Op woensdag 27 november mocht hij strijden tegen de andere winnaars van de blauwe gang. Wat deed hij het goed en wat werd er door het publiek goed geluisterd!!! Helaas niet gewonnen, maar we zijn wel trots op onze klasgenoot!

Herfstcluster

Maandag 25 en dinsdag 26 november hadden we in de blauwe gang herfstcluster. De kinderen deden verspreid over 2 dagen 4 activiteiten: gym, techniek, quiz, knutselen. In blauw 4 konden ze een mooi sleutelhanger-uiltje knutselen. De kids hebben hun best gedaan en ze zijn erg mooi geworden. Op de foto een deel van de uiltjes.

Schoolschaatsen

Vrijdag 22 november was de schoolschaats prestatierit. Uit onze klas deden Selicha, Irona en Rabi mee. Ze hebben 40 minuten rondjes geschaatst en daarmee een mooie medaille verdiend!

Onze blauwe aarde: maak je straatje schoon

Het nieuwe thema van wereldoriëntatie is Natuur& Techniek “Onze blauwe aarde”. Vandaag hebben we daarom samen gewerkt aan een opdracht uit het doeboek “maak je straatje schoon”. We hebben op het schoolplein en in de buurt afval opgeruimd. Na 20 minuten hadden we al een hele berg verzameld. We vinden dat mensen minder afval op de grond moeten gooien!

Afsluiting Rekengym

De afgelopen 6 weken hebben we iedere dag 10 minuten buiten gerekend. Juf Juul was in de klas om te vertellen dat we het doel van de klas, 600 sommen goed, hebben gehaald! Wat zijn we TROTS!!! We hadden samen maar liefst 683 sommen goed!

Op de foto links: Amine met de prijs voor de REKENTOPPER

Op de foto rechts: Marwan met de prijs voor de GROOTSTE GROEIER (49%)

Faqta: Grieken en Romeinen

Bij de lessen van wereldoriëntatie werken we op dit moment over Grieken en Romeinen. We hebben geleerd dat er in die tijd mooie vloeren van mozaïek waren. We hebben zelf kleine vloertjes gemozaïekt. Ze zijn erg goed gelukt.

Knutselen – Herfst

We hebben van papier maché egeltjes gemaakt. Ze hangen in de witte gang, zodat de juffen en meesters die daar werken ook een vrolijke muur hebben.

Knutselen – Halloween

Koken: Italiaanse gehaktballetjes

Donderdag 7 november was het weer tijd om te koken. We hebben Italiaanse gehaktballetjes met tomatensaus gemaakt. Hierbij hebben we geleerd hoe je gehakt moet aanmaken met ei, paneermeel en kruiden. Ook hebben we gemerkt dat je met natte handen veel beter gehaktballetjes kunt draaien. We werkten in drie groepjes en hadden ook 3 pannen vol met balletjes en saus. Toen we naar huis gingen was alles op! Het was weer heerlijk 🙂

GLOW 2019: het resultaat

Wat is het werkstuk voor GLOW mooi geworden. De kinderen van de blauwe gang hebben daar hard aan gewerkt. Wil je het ook komen bewonderen? Het hangt in de Heuvelgalerij in de stad.

Oktober 2019

Week van de pauzehap: 7-11 oktober

Deze week hebben we met de klas bekeken hoe je er elke dag voor kunt zorgen dat je gezond eet. Ook hebben we van alles mogen proeven om te ontdekken welke smaken bij elkaar passen.

GLOW

Ook dit jaar doet de blauwe gang mee aan GLOW. Dit jaar maken we een lichtkunstwerk met insecten. We hebben van ijzerdraad en panty’s vleugels gemaakt, ingesmeerd met lijm en daarna geverfd. Het belooft mooi te worden!

Kinderboekenweek: 23 september-11 oktober

Dit jaar was het thema van de kinderboekenweek “Op reis”. We openden met een leuk toneelstuk over een reisbureau. In de klas hebben we daarna een land gekozen om mee aan het werk te gaan: SPANJE!! We hebben de afgelopen weken allerlei informatie over Spanje opgezocht, Spaanse woorden geleerd, Spaans gekookt, in het Spaans gezongen, over Spanje geknutseld en een escaperoom met het thema “op reis” gedaan. Het was heel leuk, lekker en leerzaam.

Knutselen over Spanje

We hebben de Salamander uit park Güell geknutseld. Deze is bedacht door Gaudí en te vinden in Barcelona.

Ook hebben we maracassen gemaakt. Deze hoor je vaak in Spaanse muziek.

Spaans koken: Paella

In de klas hebben we eerst bedacht wat typisch Spaans eten is. Uiteindelijk hebben we gekozen om Paella met kip te maken, omdat veel kinderen niet van vis houden. Omdat we vaker koken, hoefde de juf alleen maar overzicht te houden. De groep regelde het verder helemaal zelf. Super knap! En dat het lekker was is te zien aan de lege pan op de foto’s 🙂

Deze diashow vereist JavaScript.

Escaperoom: De onopgeloste prijsvraag  – wie wint een wereldreis?????

De kinderen uit de plusgroep zijn in groepjes bezig geweest om via allerlei puzzels en raadsels uit de “escaperoom” te ontsnappen en de hoofdprijs te winnen. Selicha en Cindy waren het snelste en wonnen een vliegticket naar “de wereld” en wat lekkers. Voor de andere groepjes die ook wisten te ontsnappen was er een lekkere troostprijs.

Strijkkralen….

Om af en toe even heerlijk te ontspannen, gaan sommige kinderen helemaal los op de strijkkralen. Zie hier een paar mooie werkstukjes.

Het is herfst!!!

In de klas kun je al goed zien dat het herfst wordt. De kinderen hebben mooie uilen-in-de-boom geknutseld. Ook hebben we kubistische bomen gemaakt.

September 2019

Rekengym

Vorige week zijn we begonnen met rekengym. Eerst hebben we een starttoets gemaakt om te kijken hoeveel sommen we nu in 4×1 minuut maken. De komende 6 weken gaan we elke dag 10 minuten buiten rekenspelletjes doen. Daarbij oefenen we erbij-, eraf- en keersommen. Ons doel voor over 6 weken: samen 600 sommen goed in 4×1 minuut. Alle kinderen doen goed mee en zijn fanatiek. Dat gaat ons lukken!!!

Eerst 3 minuten somlopen: rennen & rekenen om in 3 minuten tijd zoveel mogelijk erbij- en erafsommen maken.

Daarna 3 minuten getalbal: gooien, vangen en rennen om in 3 minuten tijd zoveel mogelijk keersommen te maken.

Als afsluiting 1 minuut Mindfullness om weer tot rust te komen en verder te gaan aan de volgende les.

Appeltaartjes maken

Tijdens de tweede kookles hebben we heerlijke bladerdeeg appeltaartjes gemaakt. Natuurlijk ook meteen opgegeten. Mmmmmmm Thuis kunnen ze ook gebakken worden, want het recept mag mee naar huis.

Complimenten geven en krijgen: de opstekercirkel

We hebben elkaar in de klas complimenten gegeven. Per leerling ging er één blaadje met haar/zijn naam erop de klas rond. Iedereen schreef er iets aardigs/een compliment op. Daarna kreeg iedereen zijn eigen blaadje terg en kon genieten van alle mooie dingen die erop geschreven stonden. Aardig zijn is fijn!

Knutselen: vlinders en leesslangen

We hebben met koffiefilters, stift en water kleurige vlinders gemaakt. Ze hangen gezellig in de klas.

Het is fijn als je weet waar je in je boek bent gebleven met lezer. Daarom hebben we boekenleggers gemaakt: leesslangen

Augustus 2019

Koken: Kipnuggets

Vandaag was het thema van de dag ‘Koken’. We hebben een recept gelezen, we hebben opgeschreven wat we in de winkel moeten kopen, uitgerekend wat we moesten betalen en in groepjes samengewerkt. In groepjes van 3 werd er onder leiding van 1 klasgenoot gewerkt aan het maken van kipnuggets. Ze waren erg lekker en alles wat OP!!

Dit vinden wij belangrijk: afspraken maken

Alle kinderen hebben nagedacht over wat zij belangrijk vinden in de klas, in de school en buiten op het plein. De afspraken die we allemaal belangrijk vonden, hebben we opgeschreven. Dat zijn de afspraken waar we ons aan gaan houden en waar we elkaar op aan mogen spreken.

Samenwerken

De eerste weken besteden we veel aandacht aan het omgaan met elkaar. We denken na over de vraag:
Hoe worden wij een gelukkige klas? & Wat hebben we daar voor nodig?

Vandaag zijn we in groepjes aan het werk gegaan. We hebben kaartjes gelezen over aardig en niet aardig en samen in het groepje bedacht waar elk kaartje bij hoorde en waarom.

Dit zijn wij: de Plusgroep

Juf Linda, Juf Mieke, Amine, Marwan, Cindy, Nerous, Selicha, Rabi, Dima, Kelsey, Irona, Thijme, Mustafa

Welkom terug op school!

Wat fijn dat we weer gaan beginnen. Wij hebben er zin in. Jullie ook? Fijn dat alle kinderen weer op school zijn. We maken er samen een fijn schooljaar van! Groetjes juf Linda en juf Mieke