vereniging
bestuursbureau
scholen

Mieke & Linda

December

Sinterklaas: surprise

Vanmorgen hebben we eerst Sinterklaas ontvangen in de aula. In de klas hebben we het suprise-spel gespeeld. Iedereen had zijn best gedaan op een surpise + gedicht + cadeau. Na de pauze hebben we nog wat andere leuke dingen gedaan. Het was een gezellige dag.

Deze diashow vereist JavaScript.

Pepernoten-letters bakken

Op dinsdag 4 december hebben we pepernoten-letters gebakken. Eerst hebben we het recept gelezen. Daarna hebben we in groepjes zelf deeg gemaakt. Van de pepernoten hebben we letters gemaakt. Ze waren erg lekkerrrrrrr!!!

Handvaardigheid

We hebben mooie pietjes van pompons geknutseld.

Taal: het rijm circuit

We hebben een paar lessen gewerkt over “rijmen”. Dat komt goed van pas, bij het schrijven van een sinterklaasgedicht. Vandaag hebben we in 2-tallen een rijmcircuit gedaan:
– rijm memory
– rijm dobbelstenen: zelf een rijmwoord verzinnen
– rijm kwartet: de rijmwoorden opschrijven
– rijmwoorden bij elkaar zoeken
– rijmzinnen bij elkaar zoeken
Er werd hard gewerkt en héél goed samengewerkt.

Wetenschap en techniek: Ontwerpen in de klas: van vlot naar boot

Vandaag hebben we getest hoe we een vel aluminiumfolie met knikkers erop kunnen laten drijven. Eerst hebben we bekeken wat er gebeurt als we het aluminiumfolie plat laten (als een vlot). We ontdekten dat de folie snel zinkt door de knikkers. Daarna hebben we ontwerpen gemaakt waarvan we dachten dat er veel knikkers op zouden kunnen liggen én het folie zou blijven drijven. We hebben na veel uitproberen het volgende ontdekt:

Een vel aluminiumfolie blijft goed drijven als je er een boot van maakt. De boot moet aan de volgende eisen voldoen:
– een hoge rand
– platte onderkant
– de knikkers moeten over de bodem worden verdeeld

November

Wetenschap en techniek:

– Het Pepernotenonderzoek

We hebben 5 merken pepernoten geproefd, geroken en besproken. Daarna gaven we ze een punt van 1 tot 5. De pepernoot met de meeste punten was de winnaar. Dat waren de kruidnoten van Albert Heijn. De taaitaainoten van de Lidl kwamen op de 2e plaats. Bolletje werd 3e. Op de 4e plaats de kruidnoten van Lidl. De minst lekkere vonden we de kruidnoten met minder suiker, ook van Lidl. We kregen bezoek van de mensen van Techniektalent en een fotograaf van het ED. Die proefden ijverig mee en vonden het een hele mooie les. Wij vonden het vooral lekker 🙂

– Het probleem van de kleine pakjes

Piet heeft een probleem. Als hij pakjes rond moet brengen, wiebelen alle kleine pakjes altijd naar onder in de zak. Wij hebben in de klas gezien dat dit met lego en duplo ook zo werk. Hoe komt Piet nu op een handige manier bij die kleine pakjes? We hebben eerst samen nagedacht over het probleem, vragen opgeschreven en bedacht aan welke eisen ons ontwerp moet voldoen. Daarna zijn we met allerlei materialen aan de slag gegaan. Zo bedacht Marwan iets met magneten, Amine bedacht een pakjes schep, Nerous maakte een pakjes grijper met een haak,  Selicha maakte een grote pakjes knijper en zo werden er in de klas nog meer knappe dingen bedacht. We hebben het probleem van Piet goed opgelost!

Schoen zetten

Woensdag 26 december hebben we onze (gym)schoen gezet. De volgende dag zat er allerlei lekkers in!

Rots en Water

Op woensdag 14 november hebben we met de klas de rots en watertraining afgesloten. We hebben nog wat spelletjes herhaald waarbij het belangrijk was om samen te werken, een goede focus te hebben en rekening te houden met elkaar. We mochten op een speciaal plankje schrijven wat we hadden geleerd en deze versieren. Daarna mochten we het om de beurt door midden slaan. Dat lukte bij iedereen. Alle kinderen kregen een mooi diploma. De juf is TROTS!

Blue bots

Bij de les wetenschap en techniek zijn we bezig geweest met het programmeren van de blue bots. Om de beurt mocht een leerling een omschrijving voorlezen en op het vel op de grond het antwoord opzoeken. Daarna werd de blue bot geprogrammeerd om van de start naar het antwoord te lopen. Dat ging heel goed!

Naar het bos

Juf Reggy moet voor haar opleiding allerlei opdrachten doen. Voor één van de opdrachten gingen we naar het bos. Daar hebben we van allerlei spulletjes gezocht om een herfstkrans van te maken. Het was leuk, maar ook spannend. We hebben ontdekt dat niet iedereen van de loslopende hondjes houdt!

In de Plusgroep zijn we hard aan het werk geweest met GLOW. We hadden als opdracht een plafond van China te maken met als thema ‘macht en rijkdom’. We hebben draken, dollar tekens, de chinese vlag en de zon gemaakt.

Oktober

Clusteractiviteit

De komende weken zijn er op vrijdag clusteractiviteiten in Unit Geel. Vrijdag 26 oktober was de eerste keer en juf Mieke heeft toen herfstsoep gemaakt. Het snijden van alle groenten was een hele klus, maar…..de soep smaakte HEERLIJK!!!!!

Op een grote paddestoel…..

In de klas hebben de kinderen hard gewerkt aan deze mooie paddestoelen. Het was een hele klus om al die rolletjes te maken, maar het resultaat is dan ook prachtig!

Juf Mieke is oma geworden!!!

Juf Mieke is op 19 september oma geworden van een tweeling: Julie en Suzie. Daarom hebben we haar  in het zonnetje gezet. We hadden een mooie schort voor haar geknutseld, omdat ze regelmatig op donderdag met de klas kookt. En we hebben juf Mieke een “ik logeer bij oma pakket” cadeau gedaan.

Kinderboekenweek 2018

Het Thema van de kinderboekenweek van dit jaar is “Kom erbij”.  De plusgroep verzorgde de opening van de kinderboekenweek. We hebben het prentenboek “wil jij mijn vriendje zijn?” uitgespeeld. Ook hebben we voor de afsluiting een mooie poster gemaakt waarop staat wat we hebben gedaan.

 

In de klas hebben we ook aan het thema gewerkt. We hebben:

– elfjes en naamdichten  gemaakt

– proefjes gedaan

– samengewerkt

– veel gelezen

– het vriendenspel gespeeld

 

– voor de hele school pannenkoeken gebakken
Omdat het thema ook over vriendschap ging, wilden we al onze vrienden van school trakteren op een pannenkoek. We hebben een brief geschreven om voor te lezen in de klassen, uitgerekend hoeveel kinderen er samen op school zitten en hoeveel beslag we nodig hebben om te bakken, schaaltjes voor de pannenkoeken gevouwen en de pannenkoeken uitgedeeld. Iedereen vond het een erg lekkere en leuke verrassing.

September

De regenmeter

We hebben het in de klas gehad over “waar komt regen vandaan”. Tijdens de les handvaardigheid hebben we daarna een regenmeter geknutseld. Nu maar hopen dat het gaat regenen!

Proefjes

In de klas doen we regelmatig proefjes. Laatst hebben we deze 2 vragen met behulp van proefjes opgelost:

1 Kun je een ballon doorprikken zonder dat hij stuk gaat? Ja!
2. Kun je een geest uit een fles toveren? Ja!

Hoe dat eruit ziet kun je op de foto’s zien. Hoe we het hebben gedaan? Vraag dat maar aan 1 van de kinderen van de plusgroep!

Augustus

Samen koken

Dit schooljaar gaan we vaker koken. Nu we een kookkar hebben, kan dat heel gemakkelijk in de klas. We proberen elke drie weken een keer iets lekkers te maken. Op donderdag 23 augustus zijn we begonnen. We hebben alle lessen rondom het thema koken gedaan: recepten gezocht op de computer en deze gelezen en besproken, een boodschappenlijst gemaakt, berekend wat we nodig hebben, boodschappen gedaan en uiteindelijk heerlijke wraps met gehakt gemaakt. Dat was smullen!!! De recepten bewaren we in een mapje, zodat we een kookboekje kunnen maken.

1e Keer werken met de laptops

We hebben in de eerste week meteen gewerkt op de nieuwe laptops. Wat was iedereen enthousiast. Juf Reggy had een mooi stappenplan voor alle kinderen gemaakt, zodat ze een volgende keer zelf in kunnen loggen. En dat iedereen een eigen koptelefoon had, werkte ook fijn (voor de oren van de juf…)

Rekenspelletjes

We hebben vandaag erbij sommen gemaakt door te gooien met 2 dobbelstenen. We werkten in 2 tallen en probeerden met de goede antwoorden vakjes te vullen. Diegene met de meeste vakjes was de winnaar!

Een fijne start

De afgelopen week zijn we rustig opgestart. We hebben allerlei spelletjes en opdrachten gedaan om elkaar beter te leren kennen. Ook zijn we naar de bieb geweest en hebben we mooie boekenleggers geknutseld.

Ook hebben alle kinderen nagedacht over:
– school is belangrijk omdat….
– in onze klas is het elke dag….
– wat wil je dat de juffen doen om jou te helpen dit jaar…
– wat heb je nodig om te kunnen leren dit jaar…
– wat wil je leren dit jaar..
– hoe zorgen we er voor dat alles in de klas prettig verloopt…
Veel kinderen schreven op dat ze het belangrijk vinden dat het leuk en gezellig is in de klas. Omdat er ook werd bedacht dat samenwerken, aardig doen en je best doen belangrijk zijn, gaat het met die fijne klas vast goed komen!

 

De Plusgroep

Dit schooljaar zijn er twee nieuwe leerlingen in de Plusgroep: Mustafa en Selicha. We gaan er samen voor zorgen dat ze zich snel thuis voelen in onze groep. Gelukkig zaten ze al bij ons op school en is niet alles nieuw. Op de foto staan alle kinderen die in de Plusgroep zitten.

Welkom terug op school

Het schooljaar is weer begonnen! Hopelijk heeft iedereen een fijne vakantie gehad. We gaan er samen een fijn schooljaar van maken, met z’n allen op één locatie!