Nationale Voorleesdagen 2020

Ilse HulsinkAlgemeen

Morgen, woensdag 22 januari, gaan de Nationale Voorleesdagen weer van start.
Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het
taalgevoel , vergroot de woordenschat en het tekstbegrip. Dit zijn
belangrijke vaardigheden voor een succesvolle schoolcarrière. Maar het
allerbelangrijkste: kinderen genieten ervan.

De Nationale Voorleesdagen zijn vooral gericht op kinderen van 0 tot 6 jaar. Vanuit de bibliotheek hebben we weer alle boeken van de Prentenboek Top 10 ontvangen. Deze zullen centraal in de bieb neergezet worden.
Dit jaar hebben we de Wethouder van Onderwijs, Stijn Steenbakkers, bereid gevonden om bij ons te komen voorlezen.
Hij zal in de hal het prentenboek van het jaar 2020 “Moppereend” voorlezen aan de kinderen van de Rode gang. Wij verwachten hem om 09.00 uur.

Ook in de groepen in de Gele en Blauwe gang zal er aandacht zijn voor het voorlezen! Neem af en toe een kijkje voor een leuke foto of een tip!

De eerste voorleesfoto’s:

De kinderen hebben genoten van het voorlezen door de Wethouder, Stijn Steenbakkers!

Kinderen uit rood 3 lezen voor in rood 1.

Voorleestips:

Een boek kiezen

In de bibliotheek is zoveel keuze aan boeken dat het soms niet meevalt een geschikt boek te vinden dat op dat moment past bij de belevingswereld van je kind. Denk eens aan de volgende situaties: misschien is er in het gezin een baby op komst, wordt je kind zindelijk of leert het tanden poetsen. Veel bibliotheken hebben de boeken per thema bij elkaar staan.

Hetzelfde boek een paar keer voorlezen

Het is een feit dat kinderen een verhaal eindeloos vaak willen horen en telkens opnieuw weer prachtig vinden. Bij de eerste keer voorlezen zijn ze geboeid, bij de tweede keer is er het feest der herkenning, bij de volgende keren krijgen ze oog voor detail en ontdekken ze steeds weer iets nieuws in de plaatjes.
Hetzelfde boek een paar keer voorlezen hoeft voor jou niet saai te zijn als je elke keer een ander onderwerp verzint om het na het voorlezen over te hebben: het thema, de personages, heeft je kind zelf wel eens zoiets meegemaakt?

Voorleesrituelen

Kinderen raken vertrouwd met allerlei rituelen: zo doen wij dat altijd! Ze voelen zich prettig als ze kunnen rekenen op het dagelijkse voorleesritueel. Lees voor op een vertrouwd moment of op een knusse plek met een knuffel of kussen erbij, en met zo weinig mogelijk kans op afleiding. Voorleestijd is de tijd waarin je samen kunt kijken, luisteren, praten en lachen.