Breinhelden op De reis van Brandaan

Vorig schooljaar zijn we op school gestart met Breinhelden. Aan de hand van de methode Breinhelden oefenen we met de executieve functies. Executieve functies zijn niet hetzelfde als intelligentie. Het zijn vaardigheden waarmee je je eigen gedrag kunt sturen; het zijn de regelfuncties van de hersenen. Je hebt ze de hele dag nodig, zeker ook bij het leren op school. Executieve functies zijn belangrijk voor het schoolsucces. Bij kinderen zijn deze volop in ontwikkeling en dat gaat nog door totdat ze ruim twintig jaar oud zijn!

De ontwikkeling van executieve functies kunnen we stimuleren door te oefenen. Dit is vergelijkbaar met sporten: hoe vaker je het doet, hoe beter je wordt. Breinhelden vertelt het verhaal van Effi en Furon. Effi en Furon komen van de Breinheldenplaneet. Zij hebben speciale Breinkrachten. Ze helpen leerlingen om hun eigen Breinkrachten te ontwikkelen en zo zélf een Breinheld te worden. Dit gebeurt in de vorm verhalen, activiteiten en spelletjes. Vaak zal het gecombineerd worden met andere vakken, omdat je daarbij juist je executieve functies nodig hebt.

Er zijn tien verschillende Breinkrachten: De tien Breinkrachten.

We horen de woorden die horen bij Breinkrachten al vaak terug in de school. Na de herfstvakantie starten we in alle groepen weer met de lessen die horen bij Breinhelden.